Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
Amandel-ijs:
– 1,5 l melk
– 6 dl room
– 16 eierdooiers
– 500 gram kristalsuiker
– 300 gram amandelpoeder
– 2 eetlepels amandellikeur
Brownie:
– 450 gram chocolade (70%)
– 350 gram eiwit
– 70 gram suiker
– 50 gram bloem
– 375 gram broyage-mengeling (samenstelling : cfr. achteraan)
Chocolade-cilinder:
– 270 gram brunoise van gekonfijte kastanje
– 900 gram mascarpone
– 135 gram chicorei
– 135 gram praline
Chocolade-ganache:
– 2 dl melk
– 2 dl room
– 5 eierdooiers
– 250 gram fondantchocolade
Amandelcrumble:
– 225 gram boter
– 55 gram bloem
– 330 gram suiker
– 330 gram amandelpoeder
Popcorn:
– olijfolie
– maïs
– bloemsuiker
Bereiding:
Breng voor het amandelijs de melk samen met de room aan de kook. Klop de eidooiers met de suiker totdat ze in een lint van de klopper lopen. Giet het melk-roommengsel erbij en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld. Rooster de amandelschilfers en doe ze samen met de likeur bij het mengsel. Mix alles 4 minuten en laat het mengsel een nacht rusten. Laat het ijs opstijven in de ijsmachine.
Smelt voor de brownie de chocolade. Klop het eiwit stijf met de suiker. Meng de bloem met de broyagemengeling en spatel dit door het eiwit. Voeg de gesmolten chocolade eraan toe en giet het beslag in een ingevet bakblik. Bak de brownies op 40 minuten in een voorverwarmde oven op 170° C. en laat ze afkoelen op het rooster. Snijd ze in rechthoekjes van 4 cm lang en 1,5 cm breed.
Meng alle ingrediënten vor het chocoladebuisje. Maak met bakpapier een cilinder van 5 centimeter lang en 1 à 2 cm. diameter. Vul de cilinder op met de mengeling.
Breng voor de ganache de melk en de room aan de kook en laat ze afkoelen tot 70° C. Voeg de eierdooiers al roerend eraan toe. Warm terug op 85° C. en giet het mengsel op de in stukjes gebroken chocolade. Mix alles met de staafmixer door elkaar en laat opstijven op een koele plaats.
Meng voor de amandelcrumble de boter met de bloem en de suiker met een spatel. Doe het amandelpoeder erbij. Stort het mengsel op een plaat en bak ongeveer 12 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180° C. Laat het gebak afkoelen en breek er kleine stukjes af.
Doe voor de popcorn een scheutje olijfolie in een grote kookpot en doe de maïs erbij. Zet een deksel op de pot en zet hem op een laag vuur. Laat de maïs “poppen”, stort de popcorn op een plaat en bestrooi met bloemsuiker.
Bordschikking:
Serveer de brownie met daarop een bolletje amandelijs. Haal de chocoladebuisjes uit het papier en werk ze af met wat amandelcrumble. Leg er wat popcorn bij. Breng met een spuit met fijne mond kleine puntjes aan van de chocoladeganache.