Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 250 gram eiwit
– 250 gram witte suiker
– 250 gram poedersuiker
– 1 eetlepel maïszetmeel
– 1 bakplaat met boterpapier
– 1 spuitzak
Vanilleroom:
– 1 l volle room
– 3 eetlepels vanillesuiker
– 6 eetlepels suiker (naar smaak)
– 2 vanillestokjes
– 1 limoen
Coulis:
– 1kg gemengd rood fruit (diepgevroren)
– 8 el suiker (naar smaak)
Afwerking:
– aardbeien
– blauwe bessen
– frambozen
Bereiding:
Meringues:
Scheid de dooiers van het eiwit, zorg dat er geen dooier of andere onzuiverheden (eierschaal) in het eiwit belanden.
Weeg het eiwit tot je 250 gram hebt en voeg er een zelfde hoeveelheid witte suiker aan toe.
Weeg 250 gram poedersuiker af en roer er voor de stevigheid van de meringue 1 lepel maïszetmeel onder (het maïszetmeel geeft een warme binding aan de meringue, zoals het ook sauzen bind als deze koken). Houd apart voor later.
Neem een elektrische mixer met kloppers en begin op volle kracht het eiwit te kloppen met de witte suiker. Blijf tijdens het kloppen de mixer naar alle kanten van de kom bewegen en draai de kom in de tegengestelde richting, zodat al het eiwit geklopt wordt en geen eiwit gaat schiften.
Als het eiwit stijf is, zet je de mixer op stand 1 (de traagste snelheid) en meng er schep na schep de poedersuiker onder tot het eiwit mooi vast geklopt is:
Doe het eiwit in een spuitzak en spuit de meringues met een ronddraaiende beweging tijdens het achteruit gaan van de spuitzak. Zorg dat er enkele centimeters spatie is tussen de meringues:
Bak de meringues 1 uur op 120 graden mooi int midden van de oven zodat ze mooi de tijd krijgen om te drogen en het vocht uit het eiwit kan verdampen zodat je als het ware “gebakken lucht” overhoudt. Zorg er daarom voor dat de deur van de oven open blijft zodat het vocht uit de oven kan ontsnappen. Wil je de meringues volledig droog krokant bakken, dan bak je ze 2 uur in de oven.
Vanilleroom:
Neem een mengschaal en schenk er de room in. Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de pikzwarte vanillezaadjes uit. Gebruik daarvoor een mespunt. Klop de room op met een garde. Voeg tussen het kloppen door wat kristalsuiker en vanillesuiker toe. Rasp er ook een beetje zeste van limoen bij. Klop tot de room stevig is, en de suiker volledig is opgelost in de slagroom. Zet de vanilleroom in de koelkast.
Coulis:
Doe de diepgevroren rode vruchten in een pot en voeg wat suiker toe. (hoeveelheid naar smaak.)
Verwarm de vruchten op een matig vuur en laat ze ongeveer 10 minuten pruttelen.
Laat het gestoofde fruit een beetje afkoelen en giet het vervolgens in de beker van de blender.
Mix tot je een gladde lopende fruitpuree krijgt. Giet de knalrode brij in een zeef en druk het vruchtensap erdoorheen met de bolle zijde van een (kleine) pollepel.
Zet ook de coulis even koel.