Aantal personen: 20
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 500 gram wilde zalm
– 250 gram makreel
– 1 kleine daikon
– 1 komkommer
– 250 gram boontjes
– 250 gram wortelen
– 250 gram opgelegde gember
– 1 tube wasabipasta
– 2 dl sojasaus
– 2 pakken Nori vellen
– 2 avocado’s
– 200 gram Wakamé
– 500 gram schelvis (of zeebaars)
– 50 gram zwarte sesamzaadjes (of gebakken sesam)
Sushi-azijn
250 ml rijstazijn
125 gram suiker
10 gram zout
Sausjes:
– sojasaus
– wasabi
– yuzu-citrussaus met citroenzestes en gehakt chilipepertje
Bereiding:
Maki: In een vel nori gerolde sushirijst met vis, groenten.
Uramaki: Sushi die zo opgerold is, dat de rijst aan de buitenkant zit, nori binnenin.
Nigiri: Rijstbolletje met een stukje rauw vis er bovenop.
Sashimi: Stukjes rauwe vis.
Begin met het spoelen van de rijst, tot het water mooi helder is: doe de rijst in een zeefje en hou onder de kraan. Laat de rijst 10 minuten staan in een pan met dikke bodem. Schenk er het water bij en kook 2 minuten op hoog vuur met de deksel erop. Zet vervolgens het vuur middelhoog en kook 5 minuten. Zet dan het vuur laag en kook nog eens 12 minuten. Haal van het vuur, leg een schone keukenhanddoek tussen de pan en de deksel en laat de rijst 15 minuten staan. Zo zal het verder garen.
Breng de rijstazijn, de suiker en het zout samen aan de kook. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de rijst in een platte, houten schaal en meng de rijst met de gekookte sushiazijn. Schep voorzichtig om zonder de rijst te kneuzen. Leg er een vochtige handdoek op en laat nog een 10-tal min rusten.
Snij de komkommer doormidden, verwijder de pitten en snij er lange balkjes van. Schil ook de avocado en snij in fijne balkjes. Snij ook wat komkommer in flinterdunne schijfjes voor de nigiri. Schil de daikon, snij er flinterdunne schijfjes van en versnijd daarna in fijne julienne. Zet opzij in koud water.
Kook de boontjes en de in balkjes versneden, gekuiste wortelen beetgaar in licht gezouten water (uramaki)
Sashimi: Snij de schelvis (of zeebaars) en de helft van de zalm in zéér dunne sneetjes tot sashimi.
Nigiri: Snij hiervoor de makreelfilet in dunne reepjes. Wrijf je handen daarna licht in met rijstazijn. Kneed een deel van de rijst tot rechthoekige balkjes. Wrijf wat wasibi op de rijst en werk af met een stukje vis.
Maki: Leg de blinkende kant van de nori op een matje. Bestrijk met een laagje rijst. Blijf 1 centimeter van de rand. Leg er de zalmbalkjes, komkommerbalkjes en wakame in het midden op. Draai met behulp van het matje op tot een worstje. Druk goed aan. Snij in rondjes van +/- 3 cm.
Uramaki: Omwikkel het bamboematje met huishoudfolie n leg hier een norivel op. Leg het vel met de blinkende kant naar beneden. Bedek het norivel volledig met een laagje rijst tot ongeveer 1 cm van de rand. Bestrooi met de sesamzaadjes. Draai het norivel nu om, zodat de rijst op het huishoudfolie ligt. Leg de groentebalkjes (komkommer, avocado, boontjes en wortel) in het midden op de nori samen met een likje wasabi. Rol de sushi dicht, met behulp van het bamboematje. Met de eerste slag rol je de rijst helemaal over de ingrediënten heen. Rol voorzichtig verder en breng eventueel nog in vorm met je bamboematje. Snij in rondjes van +/- 3 cm.
Bordschikking:
Leg een beetje van de daikonjulienne naast de sashimi en schik er de sushi (maki, uramaki en nigiri) tegen.
Giet wat yuzusaus over de daikonjulienne en over de sashimi. Serveer met een afzonderlijk potje sojasaus en een beetje wasabi en eventueel nog een weinig wakamé.