Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
Mousse van kiwi:
– 3 kiwi’s
– 2 stengels rabarber
– 1 dl suikersiroop
– 2 dl room
– 2 eiwitten
– 2 gelatineblaadjes
– 100 gram bloemsuiker
– 5 cl Pisang Ambong
Rijstbavarois met limoen:
– 100 gram dessertrijst
– 2 dl room
– 100 gram suiker
– 2 eierdooiers / eiwitten
– 5 dl volle melk
– 2 blaadjes gelatine
– 2 limoenen
– 2 limoenen (geraspte schil)
– 16 witte druiven
– pistachenoten
– suiker / water / boter / room
Meloensoepje:
– 1 meloen
– 2 sinaasappelen (sap)
– 2 limoenen (sap)
– 2 dl zoete witte wijn
– 2 eetlepels bloemsuiker
– kristalsuiker
– ijsblokjes
– muntblaadjes
Bereiding:
Mousse van kiwi:
Twee kiwi’s en een stengel rabarber fijn versnijden en in een weinig suikersiroop gaar koken. Fijn mixen en door een fijne zeef duwen.Het geweekte gelatineblaadje onderroeren. De room opkloppen met toevoeging van de 1/2 bloemsuiker.
De eiwitten opkloppen met de rest van de suiker. De resterende kiwi en rabarber in een fijne brunoise versnijden. De rabarber kort aanstoven in een weinig boter en bestrooien met suiker. Nog even laten karameliseren. Laten afkoelen en er de kiwi ondermengen. Onderaan het glaasje een weinig van het mengsel gieten en daarop de mousse spuiten. Afwerken met een blaadje munt of citroenmelisse.
Rijstbavarois met limoen:
De melk aan de kook brengen met een snuifje zout , de geraspte limoenschil en de rijst en alles gedurende een 30-tal minuten zachtjes laten garen.
Los de geweekte gelatineblaadjes op in de rijst en roer de helft van de suiker en de 2 eierdooiers door het rijstmengsel. Klop de eiwitten stijf. Klop ook de room voor 3/4 stijf. Meng zowel de eiwitten als de room onder het rijstmengsel. Laat de suiker samen met het water inkoken tot er een lichte verkleuring ontstaat. De boter toevoegen en onderroeren, tot slot er de room onderroeren. De resterende limoenen in dunne schijfjes versnijden en konfijten in suikersiroop. Nadien laten drogen in een oven van 120°C.
De gedroogde schijfjes limoen op de rand van het glaasje steken. De witte druiven in vier verdelen en de pistachenoten grof hakken. Dit mengsel onderaan in het glas gieten, er een weinig karamelsaus op gieten en tot slot er de bavarois overgieten.
Afwerken met een half druifje, een weinig gehakte pistachenoten en een paar druppels karamelsaus.
Meloensoepje:
De randen van de glaasjes inwrijven met limoensap, in de kristalsuiker duwen en laten drogen. De meloen schillen, de pitjes verwijderen, het vruchtvlees in stukken snijden en samen met het sinaasappelsap, het limoensap, de suiker, de witte wijn en enkele blaadjes munt glad mixen in een blender. In de glaasjes schenken en afwerken met een blaadje munt.