Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
Appelcake:
– 250 gram zelfrijzende bloem
– 150 gram boter
– 4 appelen
– 4 eieren
– 200 gram suiker
– 3 zakjes vanillesuiker
Engelse room:
– 6 eierdooiers
– 120 gram poedersuiker
– 2 dl melk
– 2 dl room
– 2 pakjes vanillesuiker
– 4 appelen
– 1 dl appelsap
Brésilienne:
– 300 gram suiker
– 1 dl water
– 200 gram amandelschilfers
A.
– 4 appelen
– 80 gram donkere rozijnen
– 100 gram gemengde noten
– munt
B.
– 2 dl room
– 100 gram poedersuiker
– 4 appelen
– 16 frambozen
C.
– 2 appelen
– 2 rabarberstengels
– 16 viooltjes
Bereiding:
Appelcake:
Meng de zachte boter met de suiker, de eierdooiers en klop op tot een lichtgeel mengsel. Klop de eiwitten stijf en zeef de bloem. Meng met een houten lepel de gezeefde bloem en de eiwitten onder het boter-eiermengsel. Giet het deeg (eerst voor de helft) in een ingevette en met bloem bestrooide cakevorm. Beleg dan met de geschilde en in schijfjes gesneden appelen. Werk verder af met de rest van het deeg. Bak gedurende 1 uur in een voorverwarmde oven van 175°C. De appelcake in sneden versnijden van +/- 2 cm. Daarna in vierkantjes van 5 cm op 5 cm.
Engelse room:
Schil de appelen, snij ze in stukjes, voeg het appelsap toe en maak er appelmoes van. Duw daarna door een fijne puntzeef. Kook de melk, de room en de vanillesuiker. Klop de eierdooiers en de suiker grondig tot het mengsel lichtgeel en dik is. Voeg er dan al kloppend het roommelk mengsel aan toe. Voeg er tot slot ook de appelmoes aan toe. Zet op een laag vuur en laat al roerend indikken tot sausdikte. De bereiding moet aan de achterkant van de lepel blijven kleven.
Brésilienne:
De suiker en het water laten inkoken tot 2/3. De amandelschilfers kleuren in een tefalpan en dan toevoegen aan de suikersiroop. Verder laten inkoken onder voortdurend roeren, tot de suiker kristalliseert. Uitgieten, laten afkoelen en grof mixen.
A.
De appelen versnijden in brunoise en samen met de versneden gemengde noten, en nadien de rozijnen, kort aanbakken in een weinig boter.
B.
De appelen schillen en fijn versnijden, een weinig citroensap toevoegen en er appelmoes van maken. Door een fijne zeef duwen. De room hard opkloppen samen met de poedersuiker. Er de afgekoelde appelmoes ondermengen.
C.
De appelen en rabarber schillen en in een brunoise versnijden. Kort aanbakken in boter. Bestrooien met suiker.
Bordschikking:
Per bord drie vierkantjes leggen. Deze bedekken met respectievelijk het appelnoten mengsel (afwerken met brésilienne), het appelroom mengsel (afwerken met framboos) en tot slot het appelrabarber mengsel (afwerken met viooltje). Onderaan een streepje Engelse room trekken. Kleuren met een takje munt.