Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
Koekjes:
– 120 cl water
– 1,6 kg. kristalsuiker
– 800 gram bloem
– 600 ml sinaasappelsap
– 120 gram hazelnoten (fijn gemalen)
Chocolademousse:
– 4 eiwitten
– 40 gram bloemsuiker
– 8 eidooiers
– 80 gram griessuiker
– 4 dl. room
– 200 gram zwarte chocolade
– 2 gelatineblaadjes
– scheutje rum
Mascarpone creme:
– 800 gram mascarpone
– 4 eetlepels oploskoffie, opgelost in 8 eetlepels water
– 12 eetlepels koffielikeur
– 2 gelatineblaadjes
Bereiding:
Voor de chocolademousse: Eiwitten opkloppen met bloemsuiker. Eidooiers samen met griessuiker opkloppen tot wit lint. Room opkloppen. Chocolade op zacht vuurtje smelten (of bain marie) en gelatineblaadje weken in koud water , daarna oplossen in lichtjes opgewarmde room. De chocolade onder de opgeklopte room mengen , de eidooiers er onder mengen , de scheut rum en gelatine en de eiwitten er onder mengen. Zeker 2 h. laten opstijven in de koelkast.
Voor de koekjes: Meng al roerend het water met de bloem en het appelsiensap , en voeg er de fijngehakte hazelnoten bij. Laat dit mengsel zo’n 3 tal uur rusten en rust zelf wat uit en drink een frisse pint …
Strijk vervolgens het deeg uit op een bakplaat met bakpapier en snijd of steek er de gewenste vormen uit , bak af in een voorverwarmde oven van +/- 200° C tot ze mooi geelbruin zijn (+/- 12 min)
Voor het mascarpone mengsel: week de gelatineblaadjes in koud water , los de oploskoffie op in lauw water en roer er de gelatineblaadjes onder. Vermeng dit met de mascarpone evenals de koffielikeur. Laat opstijven in de koelkast.
Maak met de rest van het appelsiensap en wat suikerstroop een sausje.
Bordschikking:
Leg in het midden van het bord een koekje en spuit er wat chocolademousse op, vervolgens terug een koekje en daarbovenop wat mascarpone crème en eindig met een koekje , nappeer er wat saus rond en garneer met wat grof gehakte noten.