Skip to content

Kookclub Al Dente

de receptensite!

We hebben 723 recepten in 10 catagorieën

  • Home
  • Over Ons
  • Recepten
    • Aperitief (2)
    • Aperitiefhapje (337)
    • Voorgerecht (117)
    • Hoofdgerecht vlees (93)
    • Hoofdgerecht vis (29)
    • Nagerecht (116)
    • Soep (7)
    • Saus (2)
    • Pasta (6)
    • Vegetarisch (12)
    • Menu’s van de maand
    • Keukentermen
    • Kijkkoken
    •  
  • Extra
  • Links
  • Contact
Voorgerecht

Grietfilet – kokkels – zeekraal – aardpeer


Klaargemaakt op: 09/12/2016

Aantal personen: 16

Ingrediënten:

Ingrediënten:

– 1.6    kg grietfilet
– 400    gram zeekraal
– 750    gram kokkels
– 1    teentje look
– 1    takje tijm
– Zalf van aardpeer:
– 1    kg aardpeer
– 1    rode biet
– 1    bussel pijpajuin
– 250    gram geklaarde boter
– olijfolie
– citroen(sap)
– peper
– zout

Wortelcrème:
– 8    wortelen
– 50    gram verse gember
– 1/2    dl kokosmelk
– 1    koffielepel kurkuma
– 2     theelepels ras el hanout
– zwarte peper

Saus:
– 4    dl mosselsap
– 2    dl visfumet
– 1    dl witte wijn
– 1    sjalot
– 250    gram boter

 

Bereiding:

Zalf van aardpeer:
Schil de aardperen kook ze in licht gezouten water tot ze gaar zijn. (+/- 5 min) Pureren in een keukenrobot (of mixer) onder toevoeging van olijfolie, een scheutje citroen en peper en zout tot er een zalf ontstaat.

Wortelcrème:
Schil de wortelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Voeg dan de geraspte gember en de kokosmelk toe. Kruid met kurkuma, ras el hanout en peper.
Nadien fijn mixen en door een fijne zeef duwen. Kruiding nagaan.

Chips – rode biet – aardpeer:
De helft van de rode biet in een fijne julienne versnijden en frituren. Lichtjes bestrooien met zout.
De andere helft in dunne schijfjes versnijden en eveneens frituren. Ook lichtjes kruiden.
Een paar aardperen ook versnijden in dunne schijfjes en frituren tot chips. Kruiden met zout.

Saus:
De sjalot kuisen en fijn snipperen en samen met het mosselsap, de visfumet en de witte wijn laten inkoken tot de helft. Giet door een zeef en werk af met klontjes koude boter. Kruiding nagaan.
Kokkels: De kokkels grondig spoelen tot ze zandvrij zijn. Doe de zandvrije kokkels in een kookpot met wat olijfolie en een teentje look en wat tijm. Zet ze onder deksel en laat 5 minuten garen.
De zeekraal spoelen en drogen en zeer kort bakken in een weinig boter.
De grietfilets in mooie stukken versnijden en bakken in de geklaarde boter. Kruiden met peper en zout.

Bordschikking:

Een streep trekken met de zalf van aardpeer. Hierop de gebakken grietfilet leggen.
Er een weinig zeekraal naast leggen. Hier en daar een toefje wortelpuree spuiten. Enkele kokkels verdelen over het bord. Het bord verder afwerken met de gefrituurde julienne van rode biet. Op de puree van wortel en in de zalf van aardpeer enkele chips van rode biet en aardpeer steken.

 


Print/Deel dit recept

Print Friendly, PDF & Email
Share List

Menu van de maand 12 2016
Vorig Voorgerecht:
Duo van Kaaskroket

Volgend Voorgerecht:
Gebakken St Jacobsvrucht met luchtig truffelschuim, zalf van aardpeer en varkenspoot

Pagina’s

  • Contact
  • Extra
  • Home
  • Links
  • Over Ons

Recepten

  • Aperitief (2)
  • Aperitiefhapje (337)
  • Extra (2)
  • Hoofdgerecht vis (29)
  • Hoofdgerecht vlees (93)
  • Nagerecht (116)
  • Pasta (6)
  • Saus (2)
  • Soep (7)
  • Vegetarisch (12)
  • Voorgerecht (117)

Laatste recepten

  • Tartelette – makreel – radijs – erwtjes
  • Flan van kippenlever-zoete aardappel
  • Sambalkoek-kreeft-feta
  • Baby Lotte – witte asperge – karnemelk – zalmeitjes – lamsoor – kokkels
  • Baby kreeft – groene asperge – risotto van aardappel met ham
  • Rabarber – chocolade – ijs van platte kaas

 

Licht aan/uitLicht aan/uit
  • Recepten archief menu’s van de maand
  • Recepten archief kijkkoken
| Inhoud en foto's © 2002 - 2025 Kookclub Al Dente |
| Credits: Linkpagina: Photo by Andy Chilton on Unsplash Contactpagina: Photo by Janko Ferlič on Unsplash |
| Theme Dyad ==> aangepast door Poppoll |
| Privacy verklaring |