Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
Voor de rijst:
– 200 gram Japanse sushirijst
– snuifje zeezout
– 50 gram boter
– 4 dl melk
– 4 dl kokosmelk
– 1 dl oranjebloesem
– 200 gram poedersuiker
Voor het fruit:
– 4 kiwi’s
– 2 papaja’s
– 4 mango’s
– 8 bolletjes gember op siroop
Voor de saus:
– 2 el groene thee
– 200 gram suiker
– 4 dl water
– 1 limoen (sap)
– 6 passievruchten
Garnituur:
– 16 physalis (lampionplantje)
– 6 stervruchten (carambola)
Bereiding:
Spoel de rijst in koud water en breng hem aan de kook met 4 dl water en het zout. Zet het vuur laag, voeg de boter toe, dek de pan af en laat 5 à 10 minuten zachtjes koken. Voeg de melk, kokosmelk en suiker toe, en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag en laat 8 minuten koken zonder deksel. Roer regelmatig. Voeg het oranjebloesemwater toe, doe de rijst in een kom en zet 1 nacht in de koelkast.
Schil de kiwi’s, de papaja’s en de mango’s, halveer ze in de lengte en snij het vruchtvlees in flinterdunne plakjes.
Schep het vruchtvlees uit de passievruchten. Snij de gember in julienne.
Doe de thee, suiker en het water in een pan en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat 15 minuten trekken. Zeef de siroop en laat tot de helft inkoken. Voeg het limoensap toe en het vruchtvlees van de passievruchten toe en laat afkoelen.
Maak van de helft van de rijst kleine bolletjes. Modelleer de bolletjes tot een langwerpige vorm (4 cm lang en 1,5 cm breed). Leg het fruit (kiwi en papaja) op de rijst. (Nigirisushi)
Leg de fijn gesneden mango op een plasticfolie (die zelf op een bamboematje ligt) verdeel er de rest van de rijst over en rol op tot sushi (makisushi). Versnijd in ronde en schuine stukjes.
Schik de verschillende sushi’s op een rechthoekig bord.
Giet er hier en daar een weinig saus tussen en garneer met een paar sneetjes stervrucht en een physalis.