Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– Amandelextract
– Springvorm
– Keukenrobot
Taartbodem:
– 250 gram bloem
– 125 gram boter
– 90 gram suiker
– 1 vanillestokje
– 3 eieren
– zout
Vulling:
– 4 eieren
– 200 gram suiker
– 1 vanillestokje
– 80 gram bloem
– 80 gram boter
– 2 dl melk
– 500 gram halfvolle
– plattekaas
Bereiding:
Taartbodem:
Doe de boter samen met de suiker en het zout in de mengkom van de keukenrobot.
Start de keukenrobot op een matige snelheid. Haal de zaadjes uit het vanillestokje en doe ze erbij.
Doe er een volledig ei bij en twee eierdooiers per 3 eieren.
Meng verder tot een homogene massa. Doe de helft van de bloem erbij.
Kneed even verder op medium snelheid en doe het tweede deel van de bloem erbij.
Verhoog nu systematisch de snelheid van de keukenrobot. Meng verder tot het deeg begint ‘te bollen’. Haal het deeg uit de keukenrobot en kneed even met de handen.
Laat het deeg voor gebruik een uur in de koelkast rusten.
Rol het deeg nadien uit tot een dunne lap en bedek er vervolgens de bodem en de randen van de springvorm mee.
Vulling:
Snijd de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit.
Meng in een kookpot de melk met de boter, de huls van de vanillestok en de vanillezaadjes. Verhit het mengsel zonder het aan de kook te brengen.
Breek de eieren en scheid de eigelen en het eiwit. Klop de eigelen en de suiker met een garde op tot een bleke massa. Doe de bloem bij het mengsel en roer dit grondig tot een beslag.
Vis de vanillestok uit de warme melk en giet deze bij het beslag.
Roer tot het mengsel sterk is afgekoeld.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Voeg de plattekaas samen met het amandelextract toe aan het beslag en meng goed.
Klop de eiwitten op tot stevig schuim en spatel dit voorzichtig onder het beslag. Zo wordt je beslag luchtiger.
Giet het taartbeslag in de springvorm en bak de taart gedurende 1 uur op 180°C.
Laat de taart volledig afkoelen vooraleer je ze uit de vorm haalt.