Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 6 dl water
– 4 takjes peterselie
– 4 schijfjes citroen
– 16 grote, rauwe garnalen, gepeld
– 400 gram zeebaarsfilets
– 3 el olijfolie
– 3/4 tl gemalen komijn
– 1 handvol fijngehakte korianderblaadjes
– 3 el citroensap
– 1 tl zout
– 1/2 tl zwarte peper
– 16 vellen filodeeg of naar behoefte
– 2 eierdooiers, geklopt
– 2 laurierblaadjes
– arachideolie voor het bestrijken
Groentjes:
– 1/2 komkommer
– 1 wortel
– 2 stengels lente-ui
– 1 rode puntpaprika
– 4 eetlepels chardonnayazijn
Bereiding:
– Doe water, peterselie, citroen en laurierblaadje in de onderste helft van een couscoussière of in een pan en breng aan de kook. Doe de garnalen en de zeebaars in het geperforeerde bovendeel of een stoommand, en stoom de ingrediënten dan 3 à 4 minuten, haal ze uit de stoommand en laat afkoelen. Hak de garnalen en de zeebaars in middelgrote stukken.
– Verhit de olie in een koekenpan, voeg garnalen, vis, komijn, en koriander toe en bak al roerend enkele seconden. Voeg citroensap en zout en peper toe, haal van het vuur en laat afkoelen.
– Vouw intussen de vellen filodeeg dubbel en knip ze met een schaar in repen van 6 cm. breed. Bewaar het ongebruikte deeg onder een vochtige doek. Neem 1 flinke theelepel vulling en schep deze op een hoek van een reep filodeeg. Sla deze hoek diagonaal over de vulling heen, zodat men een driehoek krijgt. Blijf van links naar rechts opvouwen tot men het deeg nog maar 1 keer kan opvouwen. Bevochtig de rand van het filodeeg met de geklopte eierdooier, vouw op en druk zachtjes op de driehoek om de naad te dichten. Herhaal dit met de rest van het filodeeg.
Snij alle groentjes in een fijne brunoise en laat ze marineren in de chardonnayazijn. Kruid met peper en zout.
– Bestrijk de briouats licht met olie, leg ze op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven van 180°c in 15 minuten diep goudbruin.
Leg de briouats op een bordje en werk af met een lepeltje van de fijn gesneden gemarineerde groentjes.