Aantal personen: 20
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 1 varkenstong
– 2 varkenstongen
– prei
– ui
– wortel
– selder
– 2 sneden witbrood
– 200 gram kastanjechampignons
– 200 gram gerookt spek (niet te dun gesneden)
– 2 dl rode wijn
– 2 dl kippenbouillon
– 2 eetlepels suiker
– 2 sjalotten
– 20 zilveruitjes
– 1 dl room
– 1 citroen (sap)
Bereiding:
Laat de varkenstongen enkele minuten koken in water. Giet af en spoel de varkenstongen. Was de groenten en snijd ze grof. Stoof ze aan in wat boter. Leg hierop de varkenstongen en bedek ze met water. Voeg peperbolletjes, tijm en laurier en laat ongeveer 1 ½ uur sudderen. Pel ze vervolgens. Snij de tong in vierkante plakjes. De afval kan gebruikt worden om een salade te maken. Stoof de sjalotjes aan in wat boter, voeg de suiker toe. Blus met de rode wijn en de kippenbouillon. Laten inkoken tot een siroop. Snij het gerookt spek in blokjes en bak ze licht krokant aan. Snij het brood in blokjes en bak ze goudbruin in boter. Stoof de zilveruitjes aan op een zacht vuurtje tot ze glazig worden, bestrooi met suiker en laat lichtjes karamelliseren. Snij de kastanjechampignons in sneden en bak ze even aan in boter, maar besprenkel ze onmiddellijk met citroensap. De champignons kruiden met peper en zout. Haal de champignons eruit en voeg de room toe. Mix tot schuim.
Leg een sneetje (of twee) van de varkenstong op een aperitiefbordje. Leg er enkele sneetjes champignons bij, een lepeltje schuim en werk af met de gebakken spekjes en de broodkorstjes. Eventueel nog een takje kervel.