Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 10 wortels
– 4 grote aardappelen
– 10 aardappelen voor puree
– 300 gram Haloumi kaas
– 800 gram lamsgehakt (gekruid)
– 1,2 kg gemengd gehakt (rund/varken)
– 200 gram princesseboontjes
– 800 gram kippengehakt
– 6 sjalotjes
– 1 doosje champignons
– 1/4 liter demi glace saus
– 1/2 liter room
– 1/2 liter kippenbouillon
– 1/2 eetlepel graanmosterd
– 1/2 eetlepel gewone mosterd
– scheut porto
– verse dragon
– bieslook
– peterselie
– kervel
– bloem
– eieren
– melk
– olijfolie
– houten spiesjes
– gemalen pistache nootjes
– Sesamzaadjes
– enkele teentjes look
Bereiding:
Schil de wortels, rasp er 3/4 van en snij de overige wortels in fijne lange julienne. Maak met de melk,bloem en eieren een pannenkoeken beslag (GEEN suiker! wel afkruiden met pe/zo). Zet een ronde vorm op een pan met oliefolie, bak hier kort wat geraspte wortels in en giet er een beetje pannenkoeken beslag over, laat zachtjes bakken, en hou warm.
Schil alle aardappelen en snij de grootste in dunne schijfjes die men dakpansgewijs in dezelfde ronde vorm schikt en afbakt tot een dun aardappeltaartje. De rest van de aardappelen kookt men gaar en pureer je, voeg er de fijngesneden peterselie, bieslook en kervel bij, goed afkruiden met pe/zo/no, beetje boter en een scheutje room.
Maak van het lamsgehakt kleine balletjes en prik deze op de houten spiesjes samen met een blokje Haloumi kaas ( 1e balletje – kaas – 2e balletje) : bak deze spiesjes af in wat hete boter.
Maak van het gemengde gehakt (eerst een ei en paneermeel onder mengen en afkruiden) een roulade door wat gehakt op een folie te smeren, hierop de knapperig gekookte prinsesjes samen met de licht geblancheerde wortelsliertjes, hier boven op terug gehakt en een “roulade” vormen (ervoor zorgen dat alles goed is aangedrukt) Bak af op een zacht vuur tot dat alles gaar is.
Fijn gesnipperde sjalot samen met fijne julienne van champignons en wat look kort aanstoven in wat olijfolie, kruiden met pe/zo. Dit alles mengen met het kippengehakt en er de gemalen pistachenootjes onder mengen samen met wat bieslook, kleine balletjes van maken en afbakken. Ondertussen de sesamzaadjes bruinen op een tefalpan. De gebakken balletjes hier door halen zodat er een korstje van sesamzaadjes wordt gevormd.
Voor de saus stoof je de helft van de sjalotjes aan in wat boter, room en bouillon bijgieten, aan de kook brengen en porto en demi glacé saus toevoegen. Kruiden met pe/zo en mosterd en graanmosterd aan toevoegen, net voor opdienen de fijngehakte dragon aan toevoegen.
Bordschikking:
Leg bovenaan het bord het aardappel taartje, schep daarop wat kruiden puree en dek het torentje af met de wortel-pannenkoek. Snij schijfjes van de roulade en leg deze in het midden, links ervan een spiesje met lamsgehakt, en rechts ervan een balletje van kippengehakt. Nappeer er de saus onder.