Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 1 kg jonge rabarber
– 200 gram rietsuiker
– 1 eetlepel granaatappelsiroop (grenadine)
– 1 kg aardbeien
Engelse room:
– 5 dl room
– 5 dl melk (volle)
– 150 gram suiker
– 10 eidooiers
– 2 vanillestokjes
– 2 volledige eieren
Aardbei-rabarbercoulis:
– 500 gram rabarber
– 100 gram griessuiker
– 250 gram aardbeien
– 1/2 citroen
Sponscake:
– 3 eiwitten
– 3 eidooiers
– 100 gram fijne suiker
– 80 gram bloem
– 20 gram maïzena
– snuifje bakpoeder
– enkele druppels rode kleurstof
– 100 gram kokos (groene kleurstof)
– 1 botercake
– 32 zeer jonge spinazieblaadjes (suikerwater)
– 100 gram pistachenoten (1 eetlepel slaolie en 1 eetlepel notenolie)
Bereiding:
Snij de rabarber in stukjes van 1 cm. Strooi de rietsuiker over de rabarber en laat dit 15 minuten trekken. Zet de rabarber dan, samen met de grenadine, op een laag vuurtje en laat de rabarber zeer zachtjes stoven tot hij zacht is maar nog zijn vorm heeft.
Kuis de aardbeien, snij sommige doormidden en haal van andere de top weg zodat ze kunnen rechtop staan. Dan krijgen wij een mooie variatie aan kleur.
Haal de jonge spinazieblaadjes door het suikerwater en laat drogen in een oven van +/- 80 °C.
Engelse room: Melk, room en de opengesneden vanillestokjes aan de kook brengen. De eidooiers, de volledige eieren en de suiker loskloppen tot een witte ruban. Dan de melk en de room op de eidooiers gieten laten indikken tot de saus aan de bolle kant van de lepel blijft hangen. Bewaren onder plasticfolie (om velvorming te voorkomen).
Sponscake: Klop de eidooiers op met de helft van de suiker en doe hetzelfde met de eiwitten. Meng beide bereidingen met het mengsel van bloem, maïzena en bakpoeder. Prik plastic bekertjes enkele malen in en vul de bekertjes op met het mengsel (tot 1/3). Bak in een microgolfoven gedurende 1 minuut op 900 watt. Laat afkoelen alvorens de bekertjes te openen.
Aardbei-rabarbercoulis: Schil de rabarber en snij in kleine stukjes. Voeg de gekuiste aardbeien en de griessuiker toe en laat op een zacht vuurtje sudderen gedurende een 30-tal minuten. Mix daarna tot een gladde massa, eventueel nog even door een fijne zeef duwen. Voeg het citroensap toe en laat eventueel nog even inkoken tot een licht lopende coulis. Doe in een plastieken spuitfles.
Bewerk de kokos met enkele druppels groene kleurstof. Steek kleine rondjes uit de cake, die gedeeltelijk bestrooien met de gekleurde kokos.
Mix de pistachenoten met de olie en duw eventueel nog door een fijne zeef.
Bordschikking:
Trek in het midden van het bord een streep met de aardbeien-rabarbercoulis en trek er onmiddellijk naast een lijn met de Engelse room. Schik hier en daar een stukje sponscake, een aardbei, een stukje rabarber, een rolletje cake. En herhaal. Spuit nog enkele accentjes met de pistachecrème en werk af met de gedroogde spinazieblaadjes.