Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 1 kg aardbeien
– 2 citroenen
– 4 sinaasappels
– 8 eetlepels suiker
– 20 cl amaretto
– 16 bolletjes amandelroomijs
– 16 kletskoppen
– geroosterde amandelschilfers
– enkele takjes munt
– 75 cl melk
– 150 gr zuiver amandelpoeder
– 1/2 koffielepel amandelextract
– 9 eierdooiers
– 250 gr suiker
– 30 cl room
– 75 gr boter
– 275 gr kristalsuiker
– 0,50 dl. water
– 125 gr bloem
– 5 gr. gehakte amandelen
– 5 gr. kaneel (mespuntje)
– 2,5 gr zout
Bereiding:
Aardbeiensoepje:
Was de aardbeien en snijd ze in mooie stukken. Pers de citroen en de sinaasappels tot sap. Maak een mengsel van het sap met de suiker en de amaretto. Giet dit mengsel over de aardbeien en laat in de koelkast marineren. Rooster de amandelen.
Amandelroomijs:
Doe het amandelpoeder bij de melk en breng aan de kook. Laat het geheel een tijdje trekken en duw het door het fijne puntzeef. Breng de melk terug aan de kook. Klop de eierdooiers met de suiker op tot een schuimige massa. Giet de melk over dit mengsel Plaats terug op het vuur en bind zonder te koken. Giet door een puntzeef, laat afkoelen en voeg het amandelextract toe. Draai het ijs in een ijsmachine. Voeg bijna op het einde de room toe en laat nog even verder draaien.
Kletskoppen:
Meng de ingrediënten kort. Doe het deeg in een spuitzak en spuit op een ingeboterde bakplaat bolletjes ter grootte van een knikker. Tussen de bolletjes een 10-tal cm afstand behouden (ze vloeien sterk uit). Bak in een voorverwarmde oven van 220° gedurende een 6-tal minuten. Let goed op de koekjes want ze worden heel snel bruin. Neem met een spatel de koekjes van de hete plaat en leg ze op een rooster om af te koelen.
Bordschikking:
Schik de aardbeien met de marinade in een diep bord. Plaats het amandelijs in het midden op de aardbeien Werk af met het koekje en breng hierop enkele geroosterde amandelschilfers aan. Versier met een takje munt.