Aantal personen: 14
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 1 kg groene asperges
– 2 vanillestokjes
– 6 dl melk
– 10 blaadjes gelatine
– 10 eierdooiers
– 500 gram suiker
– 75 gram poedersuiker
– 1/2 l slagroom
– ijswater
– 500 gram aardbeien
– 1 citroen
– suiker naar smaak
Bereiding:
Kook en pureer de asperges. Snijd intussen het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg zowel het merg als het stokje aan de melk en de aspergepuree toe. Breng langzaam dit geheel tegen de kook aan.
Laat het vervolgens minstens tien minuten trekken op laag vuur. Week ondertussen de gelatine in koud water.
Klop de dooiers met een derde van de suiker tot een dikke crème, zeef het mengsel en klop deze door de crème. Zet de crème op een pan met heet water, verwarm de crème al roerende , au bain-marie, tot deze gebonden is, los al roerende de goed uitgeknepen gelatine erin op.
Plaats de kom in een schaal met ijswater en roer zo nu en dan tot de crème lobbig wordt, klop de slagroom met de poedersuiker op tot yoghurt dikte, spatel zodra de crème lobbig wordt de slagroom erdoor.
Giet het mengsel in bijvoorbeeld koffiekopjes ( die met koud water gevuld zijn geweest gedurende ongeveer een uur ) laat het in de koelkast opstijven in circa 4 uur.
Verwarm ondertussen de resterende suiker tot deze licht gecaramelliseerd is en doe daarna het water erbij, daarna de rauwe geschilde door de helft gesneden asperge erin en ongeveer 12 min. laten koken en laten afkoelen.
De aardbeien schoonmaken en in stukjes snijden, in een schaal met citroensap en suiker laten marineren in de koelkast.
Bordschikking:
Schik op een bord de opgesteven bavarois en garneer de gekonfijte asperges en de aardbeien met een toefje slagroom, giet er wat vocht van de gecaramelliseerde asperges over heen.