Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– Amandelextract
– Springvorm
– Keukenrobot
– Blender
– Vel bakpapier
Taartbodem:
– 200 gram speculaas
– 50 gram boter (min.)
Kaasmousse:
– 500 gram plattekaas
-4 blaadjes gelatine
– 2 clementines (voor het sap)
– 3 dl room
– 50 gram bloemsuiker
Afwerking:
– 6 clementines (zonder pitjes)
– 3 flinke eetlepels abrikozenconfituur(zonder stukken)
Bereiding:
Taartbodem:
Smelt de boter in een pannetje op een zacht vuur. Laat ze niet bruisen en kleuren.
Breek de speculaas in stukken en doe ze in de beker van de blender. Maal de stukken koek tot fijne kruimels. Giet de gesmolten boter erbij en mix een tweede keer.
Neem de springvorm en bedek de bodem met een rondje van bakpapier. Knip het zodanig dat het precies past.
Schep het mengsel van speculaas en boter in de vorm. Strijk het uit tot een gladde koekjesbodem.
Plaats de springvorm in de koelkast, zodat de bodem van speculaas kan afkoelen en opstijven. Reken hiervoor minstens een kwartier.
Intussen kan je de bereiding verder zetten.
Kaasmousse:
Vul een schaaltje met koud water en leg daarin de gelatineblaadjes te week.(gebruik gelatineblaadjes die ong. 3,5 g per stuk wegen.) Neem een ruime mengschaal en doe er de plattekaas in.
Pers het sap uit de clementines en voeg het toe aan de plattekaas. Doe er ook de bloemsuiker bij en meng alles met de garde. Proef en voeg naar persoonlijke smaak wat suiker toe.
Verwarm een klein deeltje van de room in een pannetje. (Reken ongeveer 1/6 van de room.) Daarin kan je vervolgens de uitgeknepen blaadjes gelatine oplossen. Neem de pan meteen van het vuur. Laat de room niet koken. Neem een tweede mengschaal en klop de rest van de room met een grote garde half-stijf. (Vergelijkbaar met de dikte van yoghurt.)
Schenk de room met gelatine bij de opgeklopte room, voeg het mengsel van plattekaas en clementinesap toe. Spatel alles zorgvuldig tot een egaal mengsel.
Haal de springvorm met de opgesteven speculaasbodem uit de koelkast. Stort het kwarkmengsel in de springvorm en strijk het oppervlak plat.
Dek de schaal af met een vel vershoudfolie en zet ze in de koelkast. Laat de koude taart geduldig opstijven. (reken 1 tot 2 uur)
Afwerking:
Smelt de abrikozenconfituur tot een lopende fruitsaus. Indien de confituur stukjes bevat, dan kan je ze best even zeven na het opwarmen. Pel de clementines en verwijder ook zorgvuldig de witte vliesjes op de partjes. Neem de opgesteven kwarktaart uit de koelkast.
Schik de partjes bovenop de taart. Werk in cirkels naar het midden toe. Doe dit zorgvuldig, want het oog wil ook wat. Gebruik een keukenpenseel om de toplaag van partjes clementine in te strijken met de gesmolten confituur. Zo krijgt de taart een smakelijk glazuur. Plaats de taart nog even in de koelkast en ontvorm ze voorzichtig.
TIP
Dip een mes in heet water en snij even langs de binnenste rand van de springvorm. Zo zal je de kwarktaart makkelijker uit de vorm kunnen halen. Door het vel bakpapier onderin, kan je ook de bodem van de vorm makkelijk wegnemen.