Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
Sorbet:
– 12 groene appels grany smith
– 375 gr kristalsuiker
– 2 dl en 1/4 water
– 6 citroenen
– 3 dl slagroom
Garnering:
– 4 à 5 granny smith appelen
– specerijen
– suiker
– water
Mousse van gezouten karamel:
– 12 eetlepels water
– 600 gram suiker
– 225 gram gezouten boter
– 375 gram eidooiers
– 375 gram suiker
– 600 ml room
– 600 ml melk
– 12 gelatineblaadjes
– 1500 ml opgeklopte room cacaopoeder
Toffees:
– 1 kg suiker
– 140 cl room
– 8 gelatineblaadjes
Kletskopkoekjes:
– 30 gram boter
– 110 gram suiker
– 1 gram zout
– 2 gram kaneel
– 30 gram amandelschilfers
– 20 gram water
– 50 gram bloem
– 2 bakmatjes
Bereiding:
Gezouten karamel:
Smelt 12 eetlepels water met 600 gram suiker op zacht vuur tot suiker kleurt (niet roeren); roer dan gezouten boter door en laat afkoelen.
Mousse:
Week gelatine in koud water – klop slagroom halfvast en zet in frigo.
Mix de eidooiers met de suiker tot ruban – breng de room met de melk en gezouten karamel aan kook.
Giet op dooier eimengsel en terug en laat alles al roerend indikken op zacht vuur.(max 80 graden) voeg er uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe – roer tot op kamertemperatuur
voeg de opgeklopte room toe en verdeel over vormpjes en laat opstijgen in koelkast; haal mousse uit vormen en doop in kommetje cacaopoeder.
Toffee:
Verhit water in pan en laat suiker karameliseren.blus met room.voeg snuifje zout toe en roer 4 uitgeknepen gelatineblaadjes door; laat opstijven in koelkast en verkruimel.
Kletskopkoekjes:
Meng zachte boter (mayonaiseconsistentie) met suiker, zout, kaneel en amandelschilfers, spatel water en gezeefde bloem erdoor.
Spuit kleine dopjes op voldoende afstand van elkaar op bakplaat belegd met bakmatje bak 5 à 6 minuten in oven 200 °C.
Appelslierten:
Schil appel en snijd er lange repen van – gaar in specerijensiroop. Maak eventueel nog wat appelrondjes en gaar deze mee.