Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 5 eieren
– 125 gram griessuiker
– 150 gram zwarte chocolade
– 50 gram gepofte rijst
– 2 dl room
– 4 sinaasappelen
– 250 gram zwarte chocolade
– 50 gram gemalen pistachenoten
– 2 dl room
– 50 gram fondantchocolade
Crème met steranijs:
– 2 1/2 dl melk
– 4 eierdooiers
– 125 gram poedersuiker
– 1/4 steranijs
Bereiding:
De eieren samen met de suiker, warm en koud, tot een ruban blanc kloppen. De 150 gram chocolade au bain-marie laten smelten.
De ruban blanc samen met de gesmolten chocolade onder de mascarpone mengen. Daarna er de voor 3/4 opgeklopte room ondermengen.
Het mascarponemengsel in twee verdelen en onder één deel de gepofte rijst mengen. Beide mengsels laten opstijven in de koelkast.
De 250 gram fondantchocolade laten smelten en uitstrijken op bakpapier, bestrooien met een kwart van de gemalen pistachenoten.
Laten opstijven en daarna in stukken breken.
De sinaasappelen schillen tot op het vruchtvlees en daarna in dunne sneetjes versnijden.
De crème anglaise bereiden door de eierdooiers op te kloppen met de poedersuiker. De melk laten koken samen met de steranijs en over de eibereiding gieten. Op een zacht vuurtje laten sudderen tot de bereiding aan de lepel blijft kleven. Doorzeven en laten afkoelen.
De room en de 50 gram chocolade laten smelten tot een sausje.
Bordschikking:
In het midden van het bord een streepje trekken met de rest van de gemalen pistachenoten.
Daarop een sneetje sinaasappel schikken. Hierop een hoopje mascarponemengsel leggen zonder gepofte rijst. Dan een stukje chocolade met pistachenootjes hierop een hoopje mascarponemengsel met gepofte rijst.
Afwerken met nog een sneetje sinaasappel en een stukje chocolade met pistachenootjes.
Tot slot nog een streepje chocoladesaus gieten met ervoor wat steranijs crème.