Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 160 gram room
– 6 à 7 eieren
– 520 gram chocolade
– 200 gram zachte boter
– 50 gram bloem
– mespunt bicarbonaat
– 55 gram suiker
– 32 druppels etherische bergamotolie (facultatief)
Crème anglaise:
– 6 eierdooiers
– 125 gram fijne kristalsuiker
– 1/2 liter melk
– 1 vanillestok, gespleten
Frambozensorbet:
– 250 gram suiker
– 4 dl water
– 400 gram frambozen
– 1/2 citroen
Bereiding:
Taartjes:
Breng room aan de kook en smelt er 320 gr. chocolade in. Doe er ook de druppels bergamot essence bij.
Vorm ronde pastilles van 8 cm doorsnede door het mengsel voorzichtig in 10 “plasjes” op een plaat te gieten. Laat hard worden.
Splits de eieren. Klop de 6 eigelen op met 200 gr. gesmolten chocolade en 200 gr. zachte boter. Zeef en spatel er de bloem doorheen en voeg het mespuntje bicarbonaat toe.
Klop de eiwitten 3/4 op en voeg er op het laatst de suiker aan toe. Spatel de eiwitten voorzichtig door het chocoladebeslag.
Neem 16 inox ringen van elk 9 cm doorsnede. Spuit er een deel van het beslag in, bedek het beslag met een chocoladepastille en vul de ringen verder op met het beslag.
Bak de taartjes af in een voorverwarmde oven gedurende +/- 10 min. bij een temperatuur van 200° C.
Crème anglaise:
Klop de suiker met de eidooiers schuimig. Kook de melk met het vanillestokje. Roer het beetje bij beetje door het suikermengsel. Giet het weer in de pan en roer tot de eerste belletjes ontstaan. Dit is de belangrijkste fase in het proces : de vloeistof heeft nu de 85° C. bereikt en dat mag 5 minuten lang niet veranderen. Blijf dan ook flink kloppen. Na afloop zijn de eidooiers gaar en blijft de crème aan de lepel “hangen”. Giet het gerecht door een fijne zeef in een kom die in een grotere met ijsblokjes gevulde bak staat. Laat het geheel afkoelen.
Frambozensorbet:
Maak een suikerstroop van 250 gr. suiker en 4dl. water. Controleer de dichtheid.
Laat de stroop afkoelen. Doe er de frambozen bij alsook het sap van een 1/2 citroen. Pureer het mengsel in de mixer en maak er in de sorbetmachine ijs van .
Bordschikking:
Breng een spiegel van crème anglaise aan op het bord.
Leg de chocoladetaartjes in het midden van het bord met het sorbet.
Versier de chocoladetaartjes met een framboos en een takje munt.
Breng enkele decoratieve versieringen aan met wat ingekookte frambozencoulis.