Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 1800 gram gemengd rood fruit (diepgevroren)
– 800 gram kristalsuiker
– 4 limoenen
– 8 eieren
– 1 kg mascarpone
– 3 vanillestokjes
– 24 Bastogne koeken
– 200 gram witte chocolade
Lepelkoekjes:
– 8 eieren
– 240 gram kristalsuiker
– 240 gram patisseriebloem
– bloemsuiker
Koffie-espuma:
– 5 gelatineblaadjes
– 1 liter volle melk
– 180 gram kristalsuiker
– 100 gram koffiebonen
Bereiding:
1. Zet een kookpot op een matig vuur en strooi er de diepgevroren rode vruchten in.
2. Doe er de helft van de suiker bij en voeg het sap van de limoenen toe. Laat het fruit een 10-tal minuten opwarmen.
3. Giet het warme fruit door een zeef, en vang het sap op. Hou het uitgelekte rood fruit apart. Laat beiden afkoelen.
4. Neem een ruime mengschaal en doe er de andere helft van de suiker in.
5. Scheid de eieren en hou het eiwit opzij. Doe de dooiers bij de suiker en begin meteen te kloppen tot ruban.
6. Schep er de mascarpone bij en blijf kloppen tot de Italiaanse kaas door de ruban gemengd is.
7. Snij de vanillestokjes overlangs en schraap met een mespunt zoveel mogelijk zaadjes uit de peul. Meng de vanille door het mascarponemengsel.
8. Klop de eiwitten schuimig en spatel ze voorzichtig onder het mascarponemengsel op tot je een stevig schuim bekomt.
9. Doe de Bastogne koekjes in een vijzel en verkruimel ze. Er mogen sowieso nog brokjes koek in achterblijven.
10. Vul de glaasjes met een laagje fruit, dan een laagje mascarpone en dan de speculooskruimels. Rasp hierover de witte chocolade. Herhaal dit een tweede keer. Laat even afkoelen in de koelkast en serveer koud.
Lepelkoekjes:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Klop de eiwitten half op. Voeg de helft van de suiker geleidelijk aan toe en blijf kloppen tot de eiwitten stijf zijn.
3. Mix de eierdooiers romig met de rest van de suiker.
4. Mix een schepje opgeklopt eiwit door de dooiers. Dit maakt de massa luchtiger om straks de rest erdoor te spatelen.
5. Meng de eierdooiers voorzichtig door de eiwitten.
6. Spatel de gezeefde bloem door de eieren.
7. Doe het beslag in een spuitzak met een glad mondje. Spuit reepjes beslag van zo’n 6 cm lengte op een bakplaat die met bakpapier bekleed is.
8. Bestuif alle koekjes met bloemsuiker.
9. Bak de koekjes 6 – 8 min of tot ze licht gekleurd zijn.
10. Laat de koekjes volledig afkoelen op het bakpapier op een rooster.
11. Trek het bakpapier voorzichtig van de koekjes.
Koffie-espuma:
1. Verwarm 1 liter volle melk met 180 gram suiker, totdat de suiker is opgelost.
2. Voeg 100 gram koffiebonen toe en laat op zacht vuurtje 30 minuten trekken.
3. Zeef de massa, los er 5 blaadjes gelatine in op.
4. Doe warm in de sifon en gebruik twee patronen.
Serveer de trifle met daarnaast het lepelkoekje, waarop je de espuma van koffie spuit.