Skip to content

Kookclub Al Dente

de receptensite!

We hebben 723 recepten in 10 catagorieën

  • Home
  • Over Ons
  • Recepten
    • Aperitief (2)
    • Aperitiefhapje (337)
    • Voorgerecht (117)
    • Hoofdgerecht vlees (93)
    • Hoofdgerecht vis (29)
    • Nagerecht (116)
    • Soep (7)
    • Saus (2)
    • Pasta (6)
    • Vegetarisch (12)
    • Menu’s van de maand
    • Keukentermen
    • Kijkkoken
    •  
  • Extra
  • Links
  • Contact
Nagerecht

Witte chocolademousse met mandarijntjes en zwarte peper


Klaargemaakt op: 08/12/2017

Aantal personen: 4

Ingrediënten:

Ingrediënten:

Witte chocolademousse met mandarijntjes:
– 4 mandarijntjes
– 1 dl sinaasappelsap
– 40 gram suiker
– 200 g witte chocolade
– 2 dl room van 35%
– 3 eiwitten
– snuifje zout
– zwarte peper
– 1 gelatineblaadje

Chocoladeschaaltjes :
– 4 ballonnen
– 115 gram chocolade

Mandarijnmuffins:
– 2 mandarijnen
– 175 gram bloem
– 50 gram havermout
– 50 gram amandelschilfers
– 1/2 koffielepel bakpoeder
– 2 eetlepel vanillesuiker
– 100 ml ahornsiroop
– 125 gram boter
– Zout
– Kaneel
– 2 eieren
– 100 ml volle yoghurt

Mandarijnsoepje met granaatappel:
– 1 Granaatappel
– 1 Vanillestokje
– 75 gram suiker
– 2 koffielepels maïszetmeel
– 1 eetlepel boter
– 250 ml witte wijn
– Limoensap
– 600 ml mandarijnsap

 

Bereiding:

Witte chocolademousse met mandarijntjes en zwarte peper:

Hak de witte chocolade fijn en verwarm deze in een warmwaterbad samen met 1 dl van de room.
Week ondertussen het gelatineblaadje in ijskoud water en pers stevig uit. Roer het gelatineblaadje door de warme chocolade en zorg ervoor dat het volledig opgelost is. Klop de rest van de room ¾ stijf
Doe de eiwitten in de koude, ontvette mengkom(let op dat er zeker geen dooier bij zit, anders moet je opnieuw beginnen) en klop ze samen met het snuifje zout tot stijve pieken met ontvette garde.
Spatel de opgeklopte room voorzichtig door de chocolade en schep er vervolgens de opgeklopte eiwitten onder, doe dit voorzichtig en snel, hoe langer je in de mousse roert hoe meer luchtigheid je verliest.
Zet de chocolademousse in de koelkast voor min. 2 uur. Pel de mandarijntjes en verwijder zoveel mogelijk de witte vliesjes. Laat het sinaasappelsap zachtjes inkoken met de suiker tot een lichte siroop. Verwarm hierin de mandarijntjes. Neem van het vuur en kruid met zwarte peper van de molen. Verdeel dit alles op de borden.

Mandarijnmuffins:

Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de vormpjes in het bakblik. Spoel de mandarijnen en rasp de schil. Pers 1 mandarijn uit. Pel de andere en snij die in stukjes. Meng de bloem met het bakpoeder, de vanillesuiker, havermout, amandelen, geraspte schil, ahornsiroop, een snuifje zout en kaneel naar smaak.
Smelt de boter. Klop de eieren los. Meng ze met de yoghurt, de boter en het mandarijnsap. Doe er het bloemmengsel bij en roer tot een homogeen beslag.
Vul de vormpjes tot net onder de rand en schuif 25 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

Chocoladeschaaltjes:

Blaas de ballonnetjes op. Blaas de ballonnen niet al te groot op, want je wilt uiteindelijke kleine rondje bakjes.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en smelt de helft van de chocolade in de magnetron (let op dat de chocola niet verbrand) of au bain marie. Als de chocolade gesmolten is, haal je deze van het vuur en voeg je de andere helft van de chocolade toe. Roer dit goed door totdat alle chocolade is gesmolten.
Schep vervolgens met een theelepel een beetje chocolade op het bakpapier. Doe dit 4 keer en zorg ervoor dat ze wel ver genoeg uit elkaar staan. Doop vervolgens de vier ballonnetjes in de gesmolten chocolade en zet de op de 4 stipjes.
Zet de chocoladeballonnetjes vervolgens voor circa 30 minuten in de koelkast. Laat de bakjes 5 tot 10 minuten staan en prik vervolgens voorzichtig de ballon lek. Laat de ballon heel zachtjes leeglopen en probeer de ballon vervolgens voorzichtig los te halen.
Als het nog niet lukt, laat dan de bakjes nog iets langer staan. Als je de ballon vervolgens los hebt gekregen, zet je de chocoladebakjes terug in de koelkast totdat je ze gaat serveren.

Mandarijnsoepje met granaatappel:

Halveer de granaatappel. Haal er de pitten uit. Verwijder de witgele vliesjes, want die maken het soepje bitter.
Halveer het vanillestokje overlangs en schraap er het merg uit. Leg het stokje en het merg in een pannetje en voeg er de wijn en de suiker aan toe. Laat 10 minuten zachtjes koken.
Roer het maïszetmeel glad met een scheutje mandarijnsap. Voeg het aan de wijnmengeling toe, breng opnieuw aan de kook en laat lichtjes binden. Haal de pan van het vuur. Doe er de rest van het mandarijnsap bij en laat afkoelen in de koelkast. Verwijder het vanillestokje.
Breng de mandarijnsoep op smaak met suiker en limoensap. Giet in kommetjes en werk af met granaatappelpitten.

 


Print/Deel dit recept

Print Friendly, PDF & Email
Share List

Menu van de maand 12 2017
Vorig Nagerecht:
Mascarpone met sinaas en vlierbloesem

Volgend Nagerecht:
Sabayon met pannenkoeken en mandarijntjes

Pagina’s

  • Contact
  • Extra
  • Home
  • Links
  • Over Ons

Recepten

  • Aperitief (2)
  • Aperitiefhapje (337)
  • Extra (2)
  • Hoofdgerecht vis (29)
  • Hoofdgerecht vlees (93)
  • Nagerecht (116)
  • Pasta (6)
  • Saus (2)
  • Soep (7)
  • Vegetarisch (12)
  • Voorgerecht (117)

Laatste recepten

  • Tartelette – makreel – radijs – erwtjes
  • Flan van kippenlever-zoete aardappel
  • Sambalkoek-kreeft-feta
  • Baby Lotte – witte asperge – karnemelk – zalmeitjes – lamsoor – kokkels
  • Baby kreeft – groene asperge – risotto van aardappel met ham
  • Rabarber – chocolade – ijs van platte kaas

 

Licht aan/uitLicht aan/uit
  • Recepten archief menu’s van de maand
  • Recepten archief kijkkoken
| Inhoud en foto's © 2002 - 2025 Kookclub Al Dente |
| Credits: Linkpagina: Photo by Andy Chilton on Unsplash Contactpagina: Photo by Janko Ferlič on Unsplash |
| Theme Dyad ==> aangepast door Poppoll |
| Privacy verklaring |