Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 4 l groentebouillon
– 5 uien
– 1 selder
– 4 preien
– 1 witte kool
– 4 aardappelen
– 2 blikken kikkererwten
– 1 koffielepel korianderzaad
– 1 koffielepel kardemon
– 1 koffielepel komijnzaad
– 1 koffielepel foelie
– enkele takjes tijm
– 1 koffielepel chilivlokken
– enkele blaadjes laurier
– peperbollen
– knoflookpoeder
– olijfolie
– paprikapoeder
– currypoeder
– kurkumapoeder
– druivenpitolie
– peper
– knoflookteentjes
Bereiding:
Soep:
Verwarm een scheut olijfolie in een soepketel. Pel de uien en snij ze grof. Stoof ze maar laat niet kleuren. Maak de prei en de selder schoon, snij ze grof en voeg ze bij de uien. Snij de witte kool in stukken en doe ze ook in de soepketel. Schil de aardappelen, snij ze in stukken en doe ze bij de soepgroenten.
Laat alles stoven zonder te kleuren.
Verwarm een kleine pan op het vuur. Kneus het korianderzaad, komijnzaad, kardemon en peperbolletjes. Doe er de chilivlokken en de foelie bij en rooster de specerijen in de pan. Doe de geroosterde kruiden met laurierblaadjes en tijm in een kookbuiltje.
Giet de warme groentebouillon bij de groenten en vul bij met water tot alle groenten onder staan. Hang het kookbuiltje in de soep.
Kneus en pel de knoflook. Doe hem bij de soep. Kruid met zout en laat op een laag vuur onder deksel 30 tot 45 min. garen.
Croutons:
Verwarm de oven voor op 200°. Giet de kikkererwten af en droog ze met een keukenhanddoek. Haal de losgekomen vliesjes weg.
Doe de kikkererwten in een kom en besprenkel met olijfolie en kruid met peper, zout, paprikapoeder, knoflookpoeder en currypoeder. Meng alles goed door mekaar en giet de kikkererwten op een bakplaat met een bakpapier. Bak ze 20 min. in de voorverwarmde oven.
Curryolie:
Meng wat currypoeder met kurkuma en een flinke scheut druivenpitolie. Laat trekken terwijl de kikkererwten in de oven staan. Leg een stuk keukenpapier in een fijn zeef, giet er de curry-olie door en vang op.
Afwerking:
Haal het kookbuiltje uit de soep. Mix de soep met een staafmixer en giet ze door een zeef. Werk af met een scheut room en kruid eventueel met wat witte peper.
Serveer de soep met croutons van kikkererwten en een lepeltje curry-olie.