Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
Linguine:
– 400 gram bloem
– 4 eieren
– 1/2 theelepel zout
– 1 eetlepel olie
– 200 gram gezouten spek (5 mm)
– 4 eieren
– 2 teentjes look
– 4 eetlepels gehakte platte peterselie
– 200 gram geraspte Parmezaanse kaas (of Oud Brugge)
– 16 sneden gerookt spek
– 2 sneden gezouten spek (3 cm dik)
– 2 eetlepels Raz-el-hanout
– 16 kwarteleitjes
Kruidenomelet:
– 4 eieren
– 4 paardebloemen
– 4 eetlepels gehakte platte peterselie
– 1 eetlepel olie
Vinaigrette:
– 6 eetlepels sla-olie
– 2 eetlepels limoensap
– 1 eetlepel fijn gesnipperde bieslook
– 1 eetlepel fijn gesnipperde zoete paprika
Bereiding:
Schep de bloem op een werkplank en maak een kuiltje. Doe er de eieren, zout en de olie bij. Meng beetje bij beetje de bloem onder de eieren. Kneed alles tot een vast deeg. Het deeg is klaar als alles gemakkelijk los komt. Maak er een bal van en laat een half uurtje rusten onder een plasticfolie in de frigo. Strooi een beetje bloem op een werkvlak en rol het deeg in verschillende malen uit, telkens een beetje dunner. Bestrooi de dun uitgerolde deeg met een weinig bloem en rol de deeg op en snij in dunne reepjes. Kook kort in licht gezouten water tot de linguine “al dente” is. Snij de 200 gram gezouten spek in dunne reepjes en bak deze reepjes krokant. Voeg er even voor het einde de fijn gesnipperde look aan toe.
Meng de 4 eieren met de geraspte kaas en de fijn gesnipperde platte peterselie. Doe dit mengsel in een lauwe pan en giet er net voor opdienen de warme, gare linguine aan toe samen met een beetje kookvocht. Nog even opwarmen op een zacht vuurtje.
Laat de dunne sneetjes gerookt spek drogen in een oven van +/- 150 °C.
Kruidenomelet: Mix de groene kruiden samen met de olie héél fijn en meng onder de opgeklopte eieren. Bak hiervan twee dunne omeletten. Laat ze afkoelen en snij ze daarna in dunne reepjes en rol deze op.
Snij het 3 cm dikke spek in in dikke sneden van 1,5 cm. Haal deze dikke sneden door het Raz-el-hanout kruidenmengsel en bak deze op een zacht vuurtje tot het spek krokant gebakken maar toch nog zacht is.
Bak de kwarteleitjes allemaal afzonderlijk als spiegeleitjes in ronde vormpjes en dit gedurende 2 minuten.
Bordschikking:
Rol de linguine op met een pastavork, leg er gedroogde snee gerookt spek schuin op. Leg er een rolletje kruidenomelet naast. Daarnaast een stukje gebakken spek (in raz-el-hanout). Op het stukje spek leggen wij een gebakken spiegel-kwarteleitje. Het geheel afwerken met een takje platte peterselie en een takje bieslook.