Skip to content

Kookclub Al Dente

de receptensite!

We hebben 723 recepten in 10 catagorieën

  • Home
  • Over Ons
  • Recepten
    • Aperitief (2)
    • Aperitiefhapje (337)
    • Voorgerecht (117)
    • Hoofdgerecht vlees (93)
    • Hoofdgerecht vis (29)
    • Nagerecht (116)
    • Soep (7)
    • Saus (2)
    • Pasta (6)
    • Vegetarisch (12)
    • Menu’s van de maand
    • Keukentermen
    • Kijkkoken
    •  
  • Extra
  • Links
  • Contact
Voorgerecht

Ode aan het varken ’Duke of Berkshire’


Klaargemaakt op: 02/02/2018

Aantal personen: 20

Ingrediënten:

Ingrediënten:

Varkenswangen:
– 10 varkenswangen
– 1 l water
– 25 g nitrietpekelzout
– 25 g grof zout
– 500 g smout
– 2 takjes rozemarijn
– 2 blaadjes laurier
– 20 peperbollen

Gebraiseerde buikspek:
– 1 stuk buikspek van 1 kg met zwoerd en zonder kraakbeen
– 2 liter water
– 90 g nitrietpekelzout
– 90 g grof zout
– 100 g wortelen
– 80 g bleekselder
– 75 g ui
– 1 takje tijm
– 1 takje rozemarijn
– 2 blaadjes laurier
– 5 tenen geplette look
– 30 witte peperbollen
– 150 g mosterd
– Scheut olijfolie

Mosterdsaus:
– 300 g cognac
– 6.5 dl gevogeltebouillon
– 250 mosterd
– 475 g room
– 200 g koude boter

Garnituur:
– 1 romanesco
– Enkele ratte aardappelen (Ratte is een aardappelsoort uit Frankrijk)
– 20 verse rode uitjes of zilveruitjes
– 20 gepekelde augurkjes
– 300 g saucisson de Lyon
– 1 busseltje gele raapjes
– Rode wijn azijn
– Rode bietensap

 

Bereiding:

De gekonfijte varkenswangen:
Maak ze schoon (verwijder de vliesjes) en halveer. Los het pekelzout en het grof zout op in het water, giet over de wangen en laat 6h pekelen. Spoel af en dep droog. Breng de varkenswangen over in een pot en overgiet met smout, zorg ervoor dat de wangen onder staan, voeg rozemarijn,laurier en peperbollen toe. Plaats in een voorverwarmde oven van 120°C en laat konfijten gedurende zo’n 6h (tot gaar).

Het buikspek:
Maak het buikspek schoon, verwijder het kraakbeen en laat het zwoerd eraan. Los pekelzout en grof zout op in het water, giet over buikspek en laat 48h. pekelen.
Spoel goed en dep droog.
Bak het spek mooi krokant aan in een pan, zorg dat alle kanten mooi gekleurd zijn.
Leg in een ovenschotel de ui, wortel met de tijm , peperbollen , rozemarijn en look, leg het buikspek er bovenop met het zwoerd naar beneden bestrijk de bovenkant ruim met mosterd en dek af met alufolie.
Zet gedurende 2 à 3h. in een voorverwarmde oven van 140°, bevochtig regelmatig met de braadsappen. Als het gaar is, van de groenten halen en laten afkoelen, snij in brunoise (3.5 op 3.5 cm)

De mosterdsaus:
Breng cognac aan de kook en flambeer, laat inkoken tot de helft van volume, voeg de gevogelte bouillon toe en laat nogmaals voor 1/3 inkoken.
Voeg op het einde de room en de mosterd toe , schuim op met de boter.

Gele raapjes:
Schil de raapjes, kook ze beetgaar in het rode bietensap met de rode wijnazijn, snijd ze in stukken en strooi er wat fleur de sel over.

Kook de ratte aardappeltjes beetgaar en versnijd in grove brunoise. Kook de Romanesco beetgaar en verfris onder koud stromend water.
Snijd de Saucisson de Lyon in brunoise en bak samen met de varkens wangen en buikspek krokant in wat olijfolie.
Warm de groentjes en de aardappeltjes op in wat boter.
Presenteer de groentjes en vlees mooi op een bord en lepel er wat van de mosterdsaus rond.

 


Print/Deel dit recept

Print Friendly, PDF & Email
Share List

Menu van de maand 02 2018
Vorig Voorgerecht:
Sint-Jacobsvruchten op 3 wijzen

Volgend Voorgerecht:
Slaatje met geitenkaas en gerookte eendenborst

Pagina’s

  • Contact
  • Extra
  • Home
  • Links
  • Over Ons

Recepten

  • Aperitief (2)
  • Aperitiefhapje (337)
  • Extra (2)
  • Hoofdgerecht vis (29)
  • Hoofdgerecht vlees (93)
  • Nagerecht (116)
  • Pasta (6)
  • Saus (2)
  • Soep (7)
  • Vegetarisch (12)
  • Voorgerecht (117)

Laatste recepten

  • Tartelette – makreel – radijs – erwtjes
  • Flan van kippenlever-zoete aardappel
  • Sambalkoek-kreeft-feta
  • Baby Lotte – witte asperge – karnemelk – zalmeitjes – lamsoor – kokkels
  • Baby kreeft – groene asperge – risotto van aardappel met ham
  • Rabarber – chocolade – ijs van platte kaas

 

Licht aan/uitLicht aan/uit
  • Recepten archief menu’s van de maand
  • Recepten archief kijkkoken
| Inhoud en foto's © 2002 - 2025 Kookclub Al Dente |
| Credits: Linkpagina: Photo by Andy Chilton on Unsplash Contactpagina: Photo by Janko Ferlič on Unsplash |
| Theme Dyad ==> aangepast door Poppoll |
| Privacy verklaring |