Skip to content

Kookclub Al Dente

de receptensite!

We hebben 723 recepten in 10 catagorieën

  • Home
  • Over Ons
  • Recepten
    • Aperitief (2)
    • Aperitiefhapje (337)
    • Voorgerecht (117)
    • Hoofdgerecht vlees (93)
    • Hoofdgerecht vis (29)
    • Nagerecht (116)
    • Soep (7)
    • Saus (2)
    • Pasta (6)
    • Vegetarisch (12)
    • Menu’s van de maand
    • Keukentermen
    • Kijkkoken
    •  
  • Extra
  • Links
  • Contact
Voorgerecht

Pladijs – paling – La Chouffe – Kriek Lindemans – spinazie – zurke


Klaargemaakt op: 04/04/2014

Aantal personen: 20

Ingrediënten:

Ingrediënten:

– 10 pladijzen (gefileerd op vel)
– 10 palingen
– 75 cl La Chouffe
– 4 sjalotten
– 1 dl rijstazijn
– 1 eetlepel peperbolletjes
– 250 gram boter
– 1/2 dl room
– tijm/laurier

Lak:
– 25 cl Kriek Lindemans
– 1 dl sojasaus
– 1 dl ketjap
– 100 gram vloeibare honing

Vinaigrette:
– 25 cl Kriek Lindemans
– 1 dl slaolie
– 1 eetlepel honing
– 1 fijn gesnipperde sjalot
– 1 eetlepel fijn gesnipperde bieslook

Groene kruiden:
– platte peterselie / gekrulde peterselie / kervel / bieslook / dragon
– zeer jonge spinazie / zeer jonge groene zurkel / zeer jonge rode zurkel

– 1 krop krulandijvie (alleen de binnenste gele blaadjes gebruiken)
– 200 gram dun gerookt spek
– 50 gram sesamzaadjes
– 2 eetlepels panko (paneermeel)

 

Bereiding:

Het gerookt spek krokant afbakken, laten afkoelen en grof mixen. Mengen met de sesamzaadjes en de panko. Apart houden.
De pladijzen van het vel halen en in filets versnijden, de kleine graatjes tussen de filets weg snijden.
De La Chouffe samen met de gekuiste, versnipperde sjalotten, de tijm, de laurier, de rijstazijn en de peperbolletjes voor de helft laten inkoken. Daarna in een braadslede gieten.
De filets in drie plooien en in de braadslede met de La Chouffe en de sjalotten schikken. Afdekken met alufolie. 20 minuten voor opdienen laten garen in een voorverwarmde oven van 180 °C. Het kookvocht in een sauspan gieten (door een zeef) en nogmaals tot de helft laten inkoken. Voeg de room toe en breng het mengsel nogmaals aan de kook.
Snij de koude boter in blokjes en zet het vuur zacht. Roer doorlopend met een klopper en voeg de klontjes boter één voor één toe. Laat ze telkens wegsmelten tot je een zachte gebonden saus krijgt.
Kruid de saus met een beetje peper (van de molen) en een snuifje zout. Laat de saus niet meer koken, want dan zal ze schiften.
Laat voor het lakken de kriek, de sojasaus, de ketjap en de vloeibare honing inkoken tot sausdikte.
De palingen van de graat halen en in stukken van 6 tot 7 cm snijden. Deze stukken op een bakplaat leggen en instrijken met de krieksaus om hem te lakken. Laten garen in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende +/- 15 minuten. Gaarheid nagaan.
De vinaigrette maken door alle ingrediënten (zonder de bieslook) grondig met elkaar te mengen. De bieslook op het laatste toevoegen. Afkruiden met peper en zout.
De andijvie en de groene kruiden grondig wassen en droogzwieren. Heel voorzichtig door de vinaigrette halen.

 

Bordschikking:

In het midden van het bord de sla schikken (in de hoogte). De gare pladijsfilets er links en rechts naast schikken. Tegen de pladijs de gelakte palingfilets plaatsen. En er eveneens een beetje crumble tegen leggen. Tot slot afwerken met een lepeltje blanke boter saus, langs beide zijden.

 


Print/Deel dit recept

Print Friendly, PDF & Email
Share List

menu van de maand 03+04 2014
Vorig Voorgerecht:
Tarte tatin van raapjes met ganzenlever en Rucola

Volgend Voorgerecht:
Tartaar van rivierkreeft met rundcarpaccio

Pagina’s

  • Contact
  • Extra
  • Home
  • Links
  • Over Ons

Recepten

  • Aperitief (2)
  • Aperitiefhapje (337)
  • Extra (2)
  • Hoofdgerecht vis (29)
  • Hoofdgerecht vlees (93)
  • Nagerecht (116)
  • Pasta (6)
  • Saus (2)
  • Soep (7)
  • Vegetarisch (12)
  • Voorgerecht (117)

Laatste recepten

  • Tartelette – makreel – radijs – erwtjes
  • Flan van kippenlever-zoete aardappel
  • Sambalkoek-kreeft-feta
  • Baby Lotte – witte asperge – karnemelk – zalmeitjes – lamsoor – kokkels
  • Baby kreeft – groene asperge – risotto van aardappel met ham
  • Rabarber – chocolade – ijs van platte kaas

 

Licht aan/uitLicht aan/uit
  • Recepten archief menu’s van de maand
  • Recepten archief kijkkoken
| Inhoud en foto's © 2002 - 2025 Kookclub Al Dente |
| Credits: Linkpagina: Photo by Andy Chilton on Unsplash Contactpagina: Photo by Janko Ferlič on Unsplash |
| Theme Dyad ==> aangepast door Poppoll |
| Privacy verklaring |