Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 2,4 kg zeeduivelfilet
– visgraten (van zeetong/griet/pladijs/tarbot)
– 1 kg mosselen
– 1 kg spinazie
– 4 dl room
– 1 prei
– 1/2 knolselder
– 2 aardappelen
– saffraan
– witte selder
– ajuin
– tijm
– laurier
– wortel
– citroen
– olijfolie
– boter
– vloeiende bloem
Bereiding:
De visgraten grondig spoelen onder koud water en ze dan samen met de gekuiste groenten (selder, ui, tijm, laurier en citroen) gedurende +/- 20 minuten zachtjes laten sudderen. Doorzeven en apart houden.
De mosselen grondig kuisen en opzetten met fijn gesnipperde ajuin, witte selder en tijm en laurier.
Goed kruiden met peper en zout. De mosselen uit hun schelp halen apart houden . Het kookvocht door een zeer fijne zeef gieten en eveneens apart houden.
Het kookvocht van de mosselen en de visfumet samen laten inkoken tot de helft en er dan de room aan toevoegen. Weer tot de helft laten inkoken tot de helft. Er dan de saffraan aan toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
De spinazie kuisen en laten smelten in een klontje boter. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
De prei grondig kuisen en dan het overgrote deel in dunne sliertjes snijden met een lengte van +/- 7 cm. Deze fijne julienne frituren tot de prei lichtbruin begint te worden, daarna bestrooien met een weinig zout. De rest van prei in korte stukjes van 2 cm snijden en de afzonderlijke ringen zeer kort blancheren in licht gezouten water.
De aardappelen en de knolselder schillen en koken in licht gezouten water. Er nadien een smeuïge puree van maken onder toevoeging van een weinig room en boter. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
De filets van de zeeduivel waar nodig ontvliezen en door de vloeiende bloem halen. De zeeduivelfilets aanbakken in een mengsel van olijfolie en boter.
Bordschikking:
Vooraan op het bord een dikke streep trekken met de knolselderpuree.
Centraal op het bord de gesmolten spinazie schikken. Hierop de gebakken zeeduivelfilet leggen. De zeeduivel afwerken met twee sprietjes bieslook.
Links een streepje saus gieten. Rechts achteraan het bord een hoopje van de gefrituurde prei schikken. Links achteraan twee preiringen opvullen met gekookte mosselen.