Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 2 kg koolvisfilet
– 16 kwarteleitjes
– scheut azijn
– Chardonnay azijn
– 1 grote zak Postelein
– 2 appelen (Jona Gold)
– 1 doosje kerstomaatjes
– 1 komkommer
– 800 gram Bintjes
– 4 eidooiers
– notenolie
– olijfolie
– 2 pakjes boter
– limoenolie
– Fleur de Sel
– 2 bosjes lente uitjes
Bereiding:
Spoel de postelein onder koud stromend water en verdeel in 2 helften.
Maak een vinaigrette met de notenolie, olijfolie, Chardonnay azijn en kruid af met peper en zout.
Snij de appel in fijne julienne (niet schillen) en snij de kerstomaatjes in kleine partjes.
Trek van de komkommer fijne dunne schijfjes en rol deze op, snij in kleine “rolletjes” en besprenkel met wat limoenolie, hou fris. Eventueel bijkruiden met peper en zout
Portioneer de koolvisfilet en kruid met peper en zout, schik op stoomplaten en stoom gaar. Kruid nadien nog lichtjes bij met wat fleur de sel.
Schil de Bintjes en kook gaar, giet af en prak de aardappelen grof, kruid met peper, zout en nootmuskaat en nog wat boter toe. Stoof de helft van de postelein aan in wat boter samen met de fijngesnipperde lente-uitjes en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Meng de gestoofde postelein onder de fijngeprakte Bintjes.
Maak een Hollandse saus door eidooiers met scheutje Chardonnay azijn luchtig op te kloppen en er vervolgens de geklaarde boter aan toe te voegen. Kruid af met peper en zout.
Meng nu de koud gewassen postelein, de appel en de kerstomaatjes onder elkaar en meng met de vinaigrette.
Breng een ruime ketel met gezouten water en een scheut azijn aan de kook, breek alle kwarteleitjes in een aparte tas, maak een draaiende beweging in het kokende water en voeg het rauwe kwarteleitje toe. Laat een 2-tal minuutjes pocheren en haal ze vervolgens uit het kookvocht en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
Bordschikking:
Schik nu op een bord rechts een beetje van de mengeling van de posteleinsla en leg er bovenop het gepocheerde kwarteleitje, werk af met de krulletjes komkommer.
Schep links op het bord een beetje van de posteleinpuree en leg er bovenop het stukje koolvis, lepel er zijdelings een schepje Chardonnay hollandaise over.
Schenk hierbij een frisse licht fruitige witte wijn.