Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
Tajine met kip:
– 8 kippenbillen
– 4 rode uien
– Peperpoeder
– Gemberpoeder
– Suiker
– Kaneel
– Een beetje saffraan(voor de kleur)
– Citroen
– Water
– Peper en zout
Gekarameliseerde tomaten:
– 10 tomaten
– Kaneel
– Suiker
– 10cl eau d’orange
– Sesamzaadjes
Tajine met lam
– 1,5 a 2 kg ontbeend lamsvlees van de schouder, van vet ontdaan, in blokjes
– Olijfolie
– 4 eetlepels geschaafde amandels
– 3 uien
– 3 tenen look
– stuk gemberwortel (duim)
– Snuf saffraandraadjes
– 2 kaneelstokken
– 2 theelepels korianderzaad fijngewreven
– 18 gedroogde pruimen
– 10 gedroogde abrikozen 1 uur in koud water geweekt
– 3 repen sinaasappelschil
– 3 eetlepels honing
– Handvol korianderblad
– Peper en zout
Marokkaans boerenbrood:
– 1/2 theelepel gedroogde gist
– 1 theelepel suiker
– 450 gram ongebleekte bloem
– 75 maïsmeel (1 eetlepel ouden om bakplaten te bestrooien
– 1 theelepel zout
– 2 eetlepels gesmolten boter of ghee
– 1/2 liter lauw water
– Sesamzaad om te bestrooien
Tajine met lotte
– 2 lotte schoongemaakt, geschubt en van kop ontdaan
– 8 aardappelen
– 7 tomaten geraspt
– 3 tomaten in plakjes gesneden
– 3 rode paprika’s
– 2 gekonfijte citroenen
– 200 gram groene olijven
– 2 teentjes knoflook fijngehakt
– 1,5 eetlepels komijnpoeder
– 1,5 eetlepels paprikapoeder
– 1 theelepels van hete peper
– 1,5 kommetje gladde peterselie fijngehakt
– 1,5 kommetje koriander fijngehakt
– 0,7 theeglazen citroensap
– 2 theeglazen oliefolie
– 2 theelepels zout
– 1 chilipepertje
De perfecte couscous:
– 800 gram couscous
– 1 liter kippenbouillon
– boter
– zout
– verse munt in reepjes
– gepelde amandelen
– rijpe vijgen in plakjes
Bereiding:
Tajine met kip:
Stoof uien aan.
Kippenbillen aanbakken, kruiden even laten meestoven en water (en citroen) toevoegen en een half uurtje laten garen.
Gekarameliseerde tomaten:
Tomaten pellen en dwars in schijfjes snijden
Schijfjes in tefalpan schikken, kaneel en suiker over strooien.
Ca 10cl fleur d’orange overgieten, laten pruttelen tot al het water weg is en de tomaten gekarameliseerd zijn.
Niet aankomen, eventueel met de pan eens schudden.
De tomaten achteraf op de kip en de tajine leggen en bestrooien met sesamzaadjes
Tajine met lam:
Verhit olie en roerbak amandelen tot ze bruin zijn.
Bak knoflook en ui mee tot ze gaan kleuren; roer gember, saffraan, kaneelstokjes en korianderzaad erdoor schep lamsvlees erbij en bak 1 a 2 minuten zodat vlees rondom rond bedekt is met kruiden.
Voeg zoveel water toe zodat vlees bedekt is en breng aan kook; zet vuur laag en met deksel op de pan laat je 1 uur garen- voeg pruimen, abrikozen en sinaasappelschil toe, zet deksel er weer op en stoof verder 15 minuten.
Roer honing door tajine en voeg peper en zout toe en 10 minuten sudderen- saus moet stroperig en licht gekarameliseerd zijn maar niet droog.
Roer 1/2 verse koriander door en dien op. Bestrooi met rest van koriander.
Marokkaans boerenbrood:
Maak brood door kuil van bloem te maken – gist,gesmolten boter en water binnenin – zout en suiker buiten kring – kneed tot glad en elastisch en verdeel in twee porties – vorm bal, druk platter en rek uit tot cirkel ca 20 cm
Vet twee bakplaten dun in met olie en strooi er maïsmeel op; leg op elke bakplaat een deeglap en bestrooi met sesamzaad; dek af en laat 1 uur rijzen
Verwarm oven tot 220 graden –druk met vingertoppen kleine deukjes in bovenkant broden en prik met vork op verschillende plaatsen – bak 15 minuten – schakel terug op 180 graden en bak nog eens 15 minuten tot knapperig en goudbruin.
Tajine met lotte:
Snijd lotte in stukken met een dikte van 3 tot 4 cm en spoel in ruim water af.
Doe de knoflook, komijn, 2 theelepels harissa, peterselie, koriander, paprikapoeder, komijnpoeder, citroensap en zout in een kom. Meng alles goed door elkaar en laat 5 minuten intrekken.
Leg een beetje van dit mengsel op de stukken vis
Doe de rest van het mengsel, de geraspte tomaten, de olijfolie, en vervolgens de geschilde en in plakjes gesneden aardappelen, de stukken vis, paprika’s en plakjes tomaten, de gekonfijte citroen in stukjes, de olijven in een tajine. Voe een theeglas water aan toe. Doe het deksel erop en laat de tajine 1 uur op een zacht vuur koken. Serveer direct.
De perfecte couscous:
Doe couscous in een pan en overgiet met de kippenbouillon zodat het volledig onderstaat, laat 1 minuut staan en maak los met een vork.
Laat nog eens 5 minuten staan en roer met een vork en een klontje boter er door heen.
Proef op zout en serveer op een schaal.
Garneer met munt, amandelen en vijgen