Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
Varkenshaasje:
– 3,750 kg varkenshaasje
– peper en zout
– 2 takjes tijm
– 6 blaadjes laurier
– 375 gram boter
– 250 gram ui
Witte kool:
– 2,5 witte kool
– 125 gram boter
– 125 gram bloem
– 750 gram koude melk
– peper, zout en nootmuskaat
Witloof
– 16 stronkjes grondwitloof
– 650 gram boter
– 1250 gram kippenbouillon
Aardappelen
– 3,500 kg vastkokende aardappelen
Saus
– 1,250 l. blanke fond van kip
– 650 cl room
– 125 gram gesnipperde bieslook
– 125 gram gesnipperde kervel
– pezo
– maïszetmeel (eventueel)
Voor de afwerking:
– 450 gr. veenbessen (gegaard)
– 16 pijpajuintjes geblancheerd
Bereiding:
Maak de varkenshaasjes schoon en kleur aan in boter samen met tijm, laurier en ui Kruid met pezo. Laat het vlees onder deksel een half uurtje rustig sudderen op een laag vuurtje. Draai regelmatig.
Ontnerf de witte kool en snijd fijn. Kook gaar en laat uitlekken. Maak een bechamelsaus van boter, melk en koude melk. Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot. Meng er de witte kool onder. Vul hiermee de 16 vormpjes op.
Gaar het witloof onder bakpapier in een mengeling van boter en kippenbouillon, gekruid met peper en zout.
Kook natuuraardappelen.
Maak de saus. Laat de blanke fond sterk inkoken, voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Dik indien nodig in met maïszetmeel. Doe er bieslook en kervel bij.
Bordschikking:
Verdeel het vlees samen de natuuraardappelen, witloof en de ontvormde, witte kool over de borden. Werk af met de saus, pijpajuintjes, veenbessen en facultatief met een toastje.