Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 1/2 babykreeft per persoon
– 300 gram risotto rijst
– 6 sjalotten
– 2 teentjes look
– 150 gram hazelnoten
– scheut notenolie
– 50 gram Parmezaanse kaas
– 50 gram Mascarpone
– groentebouillon of kippenbouillon
– olijfolie
– cognac
– pastis
– verse gehakte peterselie
– kervel
– bieslook
– geklaarde boter
Voor het koekje:
– 300 gram zachte boter
– 30 gram bloem
– 85 gram eiwit
– 70 gram gehakte hazelnoten
Bereiding:
Hazelnoten in een hete tefal pan roosteren en daarna in grove stukken hakken.
Twee sjalotten reinigen en fijn snijden, aanstoven in wat olijf olie en er de rijst aan toevoegen, even laten mee stoven en de rijst bevochtigen met een dubbele hoeveelheid bouillon als de hoeveelheid rijst. Laat zachtjes sudderen tot nagenoeg alle vocht is opgenomen. Voeg de hazelnoten toe, een scheutje hazelnootolie, een beetje Parmezaan en een goeie lepel Mascarpone. Kruid af met peper en zout.
Snijd de rest van de sjalotten ook fijn en stoof samen met de look (uit de pers) aan in wat olijf olie (laat zachtjes verder stoven op een laag vuurtje tot mooi glazig – laat niet aanbranden !) Klaar de boter, voeg de cognac en pastis toe, alsook de fijngesnipperde groene kruiden en voeg dit alles bij de sjalotten. Kruiden met peper en zout en laat het geheel even trekken.
Verwijder de scharen van de kreeft, snij de kreeft overlangs door en bak ze kort aan in wat olijf olie langs de vleeszijde. Leg de halve kreeften samen met de scharen op een ovenplaat (eerst even open hakken !), overgiet het kreeftenvlees met het botermengsel (hou nog een beetje over), dek de ovenschotels af met alu-folie en zet zo’n 10 min in een voorverwarmde oven, neem de laatste minuten de folie weg zodat de kreeften nog lichtjes kunnen “gratineren”.
Voor de koekjes:
Verwarm de oven op 160°, smelt de boter maar zorg ervoor dat ze niet te warm wordt. Vermeng de bloem met de gesmolten boter, voeg daarna langzaam roerend het eiwit toe zodat je een mooi beslag krijgt. Strijk het beslag uit op een siliconen bak matje en bestrooi met de hazelnoten en wat zout. Bak de koekjes af gedurende een 8 tal minuten tot ze mooi krokant en lichtbruin zijn.
Bordschikking:
Plaats op een langwerpig bord een vormpje en dresseer hierin de risotto, zet daar het hazelnotenkoekje in en leg de halve kreeft hiervoor. Overgiet nog met het boter-kruiden-mengsel en serveer er de schaar bij.