Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 400 gram witte suiker
– 400 gram rietsuiker
– 2 vanillestokjes
– 2 kaneelstokjes
– 4 steranijsjes
– 2 limoenen (sap)
– 8 eetlepels gezouten boter
– 16 appelen
– 4 vellen bladerdeeg
– 150 gram gehakte nootjes
– abrikozengelei
– vanille-ijs
Bereiding:
Maak eerst de karamel: doe de witte suiker en de rietsuiker in een steelpannetje. Laat smelten op het vuur. Voeg de pitjes van de vanillestokjes, de kaneelstokjes en de steranijsjes.
Wanneer de karamel de gewenste kleur heeft mag het limoensap erbij. Voeg er nog twee eetlepels gezouten boter aan toe en zeef de karamel boven een bakplaat met een bakpapiertje er in. Laat afkoelen in de koelkast.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in dunne schijfjes.
Neem de vormpjes voor de taartjes en leg er twee laagjes plasticfolie in.
Leg op de bodem enkele brokjes van de afgekoelde karamel en daarbovenop een laagje appelschijfjes. Vervolgens weer enkele brokjes karamel en herhaal dit proces tot de vormpjes volledig gevuld zijn. Plooi de plasticfolie nu dicht, zet alle vormpjes op een bakplaat en bak de taartjes gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven van 160 °C.
Neem een ronde dresseerring met ongeveer dezelfde diameter als de taartvormpjes en steek hiermee de bladerdeegbodems voor de taartjes uit. Leg de bladerdeegbodems op bakpapier op een bakplaat. Leg er vervolgens nog een velletje bakpapier en een andere bakplaat bovenop zodanig dat ze mooi plat blijven. Bak ze een kwartiertje af op 180 °C.
Haal de bladerdeeg en de tarte tatins uit de oven en laat afkoelen.
Snij de plasticfolie rondom de taartjes weg, leg de bladerdeegbodem op de taartjes en draai ze om. Verwijder ook de rest van de plasticfolie.
Bordschikking:
Zet de taartjes opnieuw op de bakplaat en bak ze gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C zodat ze lauwwarm zijn.
Smeer de tarte tatins in met een laagje abrikozengelei en werk af met een bolletje vanille-ijs en gehakte nootjes.