Aantal personen: 16
Ingrediënten:
Ingrediënten:
– 2 kg kipfilet (in plakjes versneden van 1 cm dikte
– 32 gamba’s (1 om te pellen – 1 volledige voor garnituur)
– 24 babymaïs (gekookt en in 4 gesneden)
– 1 gele, 1 groene en 1 rode paprika (schillen en in plakjes)
– 200 gram shiitake
– 300 gram cashewnoten
– 200 gram sojascheuten
– 2 grote Spaanse uien (in lamellen gesneden)
– 2 wortelen (in stukken van 3 cm gesneden en daarna in julienne gesneden)
– 2 dl gevogeltebouillon
Marinade:
– 8 teentjes gehakte look
– 2 eetlepels koriander
– 2 eetlepels rietsuiker
– 2 eetlepels vissaus (Nam Pla)
– 2 eetlepels sojasaus
– sap van 4 limoenen
– 4 eetlepels zonnebloemolie
– 1 eetlepel gekneusde zwarte peper
Garnituur:
– 1 bundel lente-ui
– verse korianderblaadjes
– 750 gram rijstnoedels
– plantaardige olie (arachideolie – een weinig sesamolie)
– 3 eetlepels oestersaus
– 1 eetlepel zoete sojasaus
Bereiding:
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel onmiddellijk onder koud water.
Versnijd de kipfilet in stukken. Mix alle ingrediënten voor de marinade en leg de versneden kippenfilets in de marinade. Laat zeker 2 uur marineren.
Bak de cashewnoten kort in wat olie tot ze beginnen te bruinen.
Verhit 3 eetlepels olie in de hete wok, doe er de kip bij en roerbak gedurende 1 minuut, tot het vlees halfgaar is. Voeg alle versneden groenten toe (behalve de sojascheuten) samen met de bouillon en roerbak verder gedurende 30 seconden. Voeg er dan de gepelde en van het darmkanaal ontdane gamba’s bij en doe er tot slot de sausjes bij en laat nog zachtjes verder bakken tot de kip gaar is. Meng de cashewnoten onder de bereiding samen met de sojascheuten en haal van het vuur.
Bak de volledige gamba’s in een mengsel van olie en sambal oelek ( of verse pikante pepertjes).
Verwarm de mie in een weinig bouillon (met inbegrip van een klein beetje sesamolie) in de wok.
Bordschikking:
Schep een lepel van het mengsel in een diep bord. Zorg er voor dat iedereen een gamba heeft en enkele stukjes kip. Werk verder af met een weinig gekookte mie en een gebakken gamba. Garneer het bord met verse korianderblaadjes, gesnipperde lente-ui en eventueel met een bloemetje.